Горди сме! Велик Лудогорец победи Лацио насред Рим

44237
Горди сме! Велик Лудогорец победи Лацио насред Рим
Снимка: БГНЕС

Българската футболна приказка през този сезон продължава! Лудогорец отново ни накара да се почувстваме като горди европейци. Юнаците на Стойчо Стоев победиха Лацио насред Рим с 1:0. Представянето на Лудогорец отново бе умопомрачително. Спокойствие, самочувствие, тактическа грамотност, индивидуална класа. На нивото на отбор от големите европейски шампионати. За това и разградчани гледат смело към следващия кръг в Лига Европа. А Лацио по никакъв начин не изглежда като отборът който да ги спре.

Разликата в класите и мотивацията се видя още от първите минути. Лудогорец бе дошъл да вземе своето и го направи. Разградчани усетиха разколебания домакин, подкрепян от едва 6000 зрители. Близо петстотин бяха гордите българи на стадиона. Те видяха как уверен Лудогорец подхвана римските "орли" с бързи атаки, като в началото особено активен бе Жуниор Кайсара отдясно. Това даде резултат и в 8-ата минута съдията Феликс Цвайер отсъди дузпа за игра с ръка на Лорик Кана. Решението му бе спорно, тъй като албанецът държеше прибрана ръката си, но Цвайер явно помни как закопа Лудогорец през 2012-а в мача с Динамо в Загреб и донякъде се реваншира.

С дузпата се нагърби Светослав Дяков. Изпълнението се забави и Дяков сякаш не издържа. Той реши да пробва удар в стил "Паненка", но вратарят Бериша се усети и улови топката. Несериозното изпълнение в толкова важен момент за щастие не се отрази на гостите. Играчите на българския шампион си откриваха добри коридори за стрелба и не спираха да тормозят Бериша. Марселиньо стреля добре в 19-ата минута, но вратарят се намеси. Лацио отговори с пробив на Кейта отляво, той подаде към Клозе, който стреля триково, но неточно.

Марселиньо уцели напречната греда в 34-ата минута с нов топовен шут. Три минути по-късно Владислав Стоянов демонстрира за първи път голямата си класа след като спаси по невероятен начин удар на Лукас Билия от фаул. Лудогорец обаче продължаваше да търси своя гол. И го постигна по фамозен начин в 45-ата минута. Роман Безяк напредна и от около 25 метра простреля Бериша със страхотен изстрел. С петият си гол за сезона словенецът излезе еднолично начело в голмайсторската листа на Лига Европа. 1:0 за Лудогорец на полувремето.

Втората част отново бе изключително динамична. За съжаление Лудогорец все пак напомни, че е български тим и допусна типични тактически грешки. Първо Йордан Минев фаулира Фелипе Андерсон в наказателното поле и Феликс Цвайер отсъди дузпа. За щастие Владо Стоянов отново бе брилянтен и направи спасяването на вечерта за да запази резултата в полза на Лудогорец.

В 54-ата минута дойде вторият голям гаф на капитана (!) Светослав Дяков. Той закъсня и фаулира грубо Билия - втори жълт картон и Лудогорец остана с човек по-малко. Това принуди Стойчо Стоев да пусне в игра Фабио Ешпиньо за да уплътни халфовата линия. Жертвата бе уникалният Безяк и логично Лудогорец започна да мисли все повече за защитата си. Атаките на "орлите" бяха по-скоро стихийни и българската защита се справяше.

В 73-ата минута и Лацио остана с 10 човека. Перфектният рефер Цвайер изгони закономерно Каванда, който се опита да обезглави Йордан Минев. Въпреки това Лацио направи опасна атака в 77-а минута. Клозе напредна отляво, копна към Кандрева и той стреля, а Фабио Ешпиньо изчисти от голлинията. Минута по-късно Марселиньо се откъсна сам, но бе закачен от Сиани. Реферът реши да не отсъжда нарушение, като по този начин спести червен картон и на Сиани. До края на мача Владислав Стоянов направи нови невероятни спасявания и задържа резултата непроменен, което означаваше нова победа за историята на българския евробоец Лудогорец!

СТАТИСТИКА:

Първи мач от 1/16-финалите в Лига Европа

От 22:05

ЛАЦИО - ЛУДОГОРЕЦ 0:1
0:1 Безяк 45

ЛАЦИО: Бериша, Сиани, Лулич (68'Какута), Раду, Каванда, Биля, Фелипе Андерсон (58'Кандрева), Онази, Кана, Клозе (78'Переа), Балде Кейта
ТРЕНЬОР: Едуардо Рея

ЛУДОГОРЕЦ: Стоянов, Кайсара, Мантула, Моци, Минев, Дяков, Златински, Александров, Марселиньо (88'Кишада), Мисиджан (81'Мисиджан), Безяк (60'Ешпиньо) Червен картон: Светослав Дяков
ТРЕНЬОР: Стойчо Стоев

Жълти картони
: Кана (Лацио) ; Дяков, Златински, Мисиджан (Лудогорец)
Червен картон: Каванда (Лацио); Дяков (Лудогорец)

Стадион: "Олимпико", Рим

Kирил Домусчиев: Бюджетът на Лацио е 125 милиона, направихме нещо значимо

Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев заяви, че тимът му има надежда, че ще успее да отстрани Лацио в Лига Европа, въпреки огромния...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ