Actualno разкри как Томов краде от ЦСКА (документи)

72051
Actualno разкри как Томов краде от ЦСКА (документи)

 

Документи доказват как Александър Томов е превърнал ЦСКА в бащиния. Депутатът си е прехвърлил 195 583 акции от ЦСКА с номинал 1 лев, както Лъчезар Николов - Чезари разкри преди дни. Оказва се, че ЦСКА е раздаден и на ортаците на Томов, които му пазят гърба в ЦСКА. Александър Томов е гушнал 50 000 акции, Иво Котев има 10 000, пресаташето Иван Ченчев е с 3000. Акции от клуба притежават и партийните слуги на Томов - Димитър Митев и Вехби Малкоч. Първият на практика е мажоритарен собственик на ЦСКА. Като пълномощник на "Лира Инвестмънт", той има малко над 6 милиона акции от "червения" клуб. Малкоч пък е със скромните 625.
Скандалното е, че Томов и компания не са платили нито лев за тези акции. Клубът бе подарен от "Лира Инвестмънт" от "Титан". Люксембургската офшорка е управлявана по документи от Димитър Митев, тъй като Александър Томов като подсъдим има забрана да участва в управление на дружества. Уговорката при сделката с "Титан" бе Томов да изчисти дълговете на дружеството и да управлява клуба в периода на трансформация, преди той да бъде пуснат на борсата. Наскоро обаче стана ясно, че дълговете не просто не са изчистени, а са се увеличили. А междувременно Томов си е подарил близо 200 000 акции, което е в противовес на обявената от него чисто идеологическа и експертна помощ за ЦСКА.
От документите се вижда, че акциите са с номинал 1 лев, когато са за кръга около Томов. Бившият депутат обаче обяви, че ще ги продава на феновете за 3 лева на акция, а минималният пакет е от 60 лева, т.е. 20 акции. Разликата между номиналната стойност и обявената от клуба, отива в "Лира Инвестмънт" като посредник, а не влиза в ЦСКА. Проста сметка показва, че ако Томов продаде 3 милиона акции по 3 лева ще получи 9 милиона, от които 6 са за "Лира", а едва 3 ще влязат във футболния клуб. Сума, крайно недостатъчна за функционирането му и превръщаща цялата операция в абсолютно безсмислена.
Още едно важно уточнение е, че на този етап ЦСКА продава акции, с които да се допълни капиталът на дружеството. Дори всичко около документите да е наред и комисията по финансов надзор да разреши листването на клуба на борсата, акциите, които ще бъдат пуснати в продажба ще са миноритарен дял и закупилите ги ще са безгласна буква. Мажоритарният дял остава в "Лира Инвестмънт" и Александър Томов ще може да препродаде клуба за солидна сума, особено след като получи концесията на стадион "Българска армия" и базата в Панчарево. Така с нулева инвестиция, той се готви да спечели милиони по няколко пера от футболния клуб. А след края на операцията, ЦСКА нито ще е с изчистени дългове, нито ще е собственост на феновете - двете обещания, които политикът, даде когато взе ЦСКА от "Титан". 

Разследване на Actualno.com доказва как Александър Томов е превърнал ЦСКА в истинска бащиния. Депутатът си е прехвърлил 195 583 акции от ЦСКА с номинал 1 лев, както Лъчезар Николов-Чезари разкри преди дни. Оказва се, че ЦСКА е раздаден и на ортаците на Томов, които му пазят гърба в клуба. Александър Тодоров е гушнал 50 000 акции, Иво Котев има 10 000, пресаташето Иван Ченчев е с 3000. Акции от клуба притежават и партийните слуги на Томов - Димитър Митев и Вехби Малкоч. Първият на практика е мажоритарен собственик на ЦСКА. Като пълномощник на "Лира Инвестмънт", той има малко над 6 милиона акции от "червения" клуб. Малкоч пък е със скромните 625.

16-те въпроса за ЦСКА, на които Томов трябва да отговори

  На Александър Томов започва да му става тясно около врата. Далаверите му при управлението на ЦСКА се разкриват една след друга,...

Скандалното е, че Томов и компания не са платили нито лев за тези акции. Клубът бе подарен на "Лира Инвестмънт" от "Титан" през миналото лято. Люксембургската офшорка е управлявана по документи от 26-годишния Димитър Митев, тъй като Александър Томов като подсъдим има забрана да участва в управление на дружества. Уговорката при сделката с "Лира" беше да изчисти дълговете на дружеството и да управлява клуба в периода на трансформация, преди той да бъде пуснат на борсата и да стане собственост на феновете. Наскоро обаче стана ясно, че дълговете не просто не са изчистени, а са се увеличили. А междувременно Томов си е подарил близо 200 000 акции, което е в противовес на обявената от него чисто идеологическа и експертна помощ за ЦСКА.

ЦСКА чака решение от КФН за акциите до средата на март

ЦСКА трябва да получи отговор до средата на март дали има право да пусне акции на борсата, съобщиха за "24 часа" от комисията за финанс...

От документите се вижда, че акциите са с номинал 1 лев, когато са за кръга около Томов. Бившият депутат обаче обяви, че ще ги продава на феновете за 3 лева на акция, а минималният пакет е от 60 лева, т.е. 20 акции. Разликата между номиналната стойност и обявената от клуба, отива в "Лира Инвестмънт" като собственик, а не влиза в ЦСКА. Проста сметка показва, че ако Томов продаде 3 милиона акции по 3 лева, ще получи 9 милиона, от които 6 са за "Лира", а едва 3 ще влязат във футболния клуб. Сума, крайно недостатъчна за функционирането му и правеща цялата операция абсолютно безсмислена, освен за банковата сметка на Александър Томов. Печалбата за него нараства още повече, ако акциите бъдат пуснати с номинал 5 лева, каквато идея също има. Затова и Томов и компания непрекъснато призовават феновете за активност.

Още едно важно уточнение е, че на този етап ЦСКА предлага за продан акции, с които да се допълни капиталът на дружеството. Дори всичко около документите да е наред и Комисията по финансов надзор (КФН) да разреши листването на клуба на борсата, акциите, които ще бъдат пуснати в продажба ще са миноритарен дял и закупилите ги ще са безгласна буква. Мажоритарният дял остава в "Лира Инвестмънт" и Александър Томов ще може да препродаде клуба за солидна сума, особено след като получи концесията на стадион "Българска армия" и базата в Панчарево. Така с нулева инвестиция, той се готви да спечели милиони по няколко пера от футболния клуб. А след края на операцията, ЦСКА нито ще е с изчистени дългове, нито ще е собственост на феновете - двете обещания, които политикът даде, когато взе ЦСКА от "Титан". 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ