Георги Василев пред SL: Лудогорец е по-силен от моя Левски през 2004-а, оптимист съм за победа

51861
Георги Василев пред SL: Лудогорец е по-силен от моя Левски през 2004-а, оптимист съм за победа

Георги Василев е треньорът, който води Левски в мача срещу Ливърпул в трети предварителен кръг на Купата на УЕФА през 2004 година, завършил 4:2 в полза на английския тим. В деня на първия мач на българския шампион Лудогорец в група "В" на Шампионска лига именно срещу петкратния европейски шампион Василев сподели пред Sportline.bg очакванията си от историческия за "орлите", а и за българския футбол, двубой.

Г-н Василев, как се побеждава Ливърпул? Вие не успяхте, но със сигурност сте си направил необходимите изводи след двата мача.

- Във времето нещата не могат да вървят успоредно. Различни изходни позиции са били преди мача на Левски и преди този на Лудогорец с Ливърпул. Но знам, че тогава англичаните имаха много силен тим, който следващата година стана европейски клубен шампион. Сега те влизат в турнира с отбор, обладан от традициите, който 5 години е извън турнира. Ливърпул направиха много промени, имат и сериозни контузии в отбора. Очаква ни мач, който ще бъде много интересен, много напрегнат. Сигурен съм, че футболистите на Лудогорец ще играят на своя максимум.

Какви са шансовете на българския тим довечера? Може ли да победи английския гранд?

- Оптимист съм за Лудогорец. Футболът е такъв - никога не можеш да определиш какво ще се случи в даден мач. Логиката невинаги върви с играта, с традициите. Иска ми се да стане реалност това, за което ме питате. В този турнир всяка точка има голяма стойност - финансова и стратегическа - за класирането после.

Къде сгреши Левски преди 10 години и какво не бива да прави Лудогорец тази вечер?

- Когато футболистите се страхуват от "Анфийлд", от противника като класа, няма как да се получат нещата. Тогава Левски не игра със смелост, вдъхновение и самочувствие, а може би и нямахме и качествата да им се противпоставим. Тогава излязохме с мисълта на всяка цена да направим добър мач, защото в Ливърпул трябваше да се реши кой ще продължи. Ако сравнявам Левски с този отбор на Лудогорец, той бе далеч от тях като сила.

Как се играе на "Анфийлд"?

- Играе се с много голямо настроение, с голямо вдъхновение, трябва да разкриеш качествата си. Но ако в теб има страх, значи не си дорасъл за такива мачове. Иначе атмосферата е прекрасна, сбъдната мечта е да я почувстваш. Преди и по време на мача е толкова приятно за футболните хора, че повече не може да се желае.

Беше ли навремето Левски национална кауза, когато играеше в Европа? Питам, защото собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев му се иска Лудогорец да е кауза...

- Прав е Домусчиев, Лудогорец е топ 1, а няма запалянковски потенциал. Той се стреми да създаде атмосфера. На Левски това не му бе нужно, в това отношение отборът има голям потенциал. Домусчиев иска повече любов, повече привързаност към отбора и това е нормално.

Кои са слабите страни на англичаните, от които Лудогорец трябва да се възползва?

- Те разполагат с Марио Балотели, който нашумя както с играта си, така и с личния си живот. Той е нестандартен футболист, който може да направи голям мач, но може и да развали всичко. Има и други нови футболисти, които се налагат и не са случайни играчи. Ливърпул има и проблеми с контузиите - футболисти, които са давали физиономия на отбора, сега отсъстват.

Вратарската криза ще окаже ли влияние върху представянето на Лудогорец?

- Дано не окаже. Надявам се човекът, който привлякоха на пожар, с първите си изяви да внесе сигурност и на останалите футболисти.

Ливърпул е силно мотивиран - загубиха от Астън Вила, чакат победа №100 в турнира, а освен това се завръщат в Шампионска лига след 5-годишна пауза. Това заплаха ли е за нашия тим или тъкмо обратното - предимство заради собствената им необремененост?

- Предпоставка е да знаеш с какъв отбор играеш. Всичко в тези 5 години за Ливърпул е отчитано като неуспех, което значи, че те ще бъдат максимално мотивирани. Слушах изявленията на представители на Ливърпул вчера, в които те показват уважение към Лудогорец, но посочват, че е непознат отбор, новак. Така че може да има доза подценяване от страна на Ливърпул.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ