Ботев спаси сезона, на 15 май излиза за първи трофей от 1981 г.

11406
Ботев спаси сезона, на 15 май излиза за първи трофей от 1981 г.
Снимка: БГНЕС

Ботев (Пловдив) е първият финалист в турнира за купата на България. "Канарчетата" победиха Локомотив (София) с 1:0 като гост и продължават напред с общ резултат 4:1. На финала те ще срещнат победителя от двойката Лудогорец - Локомотив Пд (2:0), а мачът ще е в Бургас. Ако Лудогорец се класира на финала и стане шампион, то Ботев със сигурност ще участва в Лига Европа през следващия сезон.

Локомотив влезе в мача със солидни очаквания и сериозни закани към по-класния тим на Ботев. В "Надежда" обаче отново бе пусто и предпоставки за притеснения Ботев нямаше. Пред около 1000 зрители, сред които Николай Гигов, Александър Александров и Тити Папазов, Локомотив не успя да осъществи желания домакински натиск. Ботев пък игра прибрано и това предопредели едно изключително скучно първо полувреме.

Единственото положение за Ботев в него бе един хубав пас на Доре към Хамза в 8-ата минута, който бе пресечен от вратаря Божидар Митрев. Локомотив пък разчиташе изцяло на статични положения. След един корнер в 14-ата минута Александър Бранеков се озова на отлична позиция, но ударът му бе спасен акробатично от Адам Стаховяк. До края на полувремето случващото се на терена напомняше на вчерашния полуфинал от Шампионската лига между Атлетико (Мадрид) и Челси. Домакините упорито центрираха обречени топки, а гостите играеха без никаква мисъл за атака.

В началото на второто полувреме Локомотив бе видимо по-активен. Отличен шанс имаше Маркиньос в 59-ата минута, когато ударът му отблизо с глава бе спасен от Стаховяк.

В 60-ата минута при една от редките си атаки Ботев получи дузпа. Вандер центрира отляво и топката срещна ръката на Елтон. Георги Йорданов прецени да посочи бялата точка. Изпълнението се забави заради протести, но Хамза не трепна и прати топката в обратния на Митрев ъгъл - 1:0 за Ботев.

Този гол тотално сломи Локомотив и до края двубоят се доиграваше. Локомотив логично отпада от турнира и ще се концентрира върху оставането си в "А" група. Ботев от своя страна е напът да изпълни поставената от собственика Цветан Василев цел - участие в евротурнирите.

Финалът е на 15 май, а Ботев ще гони трета купа на България в историята си след успехите през 1962 и 1981 г.

Георги Марков: Шансовете да отстраним Ботев са 50:50

Въпреки че Локомотив (София) загуби първия полуфинал за Купата на България срещу Ботев (Пловдив) 1:3, изпълнителният директор на "желез...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com